miljöstationFrån och med 2024 ska alla hamnar för fritidsbåtar ha en godkänd avfallshanteringsplan. SBK har redan gått i mål med detta. Vi har nu en sådan plan som blivit godkänd av kommunen.

Arbetet med planen innebar en nyttig genomgång av avfallshanteringen, men också av klubbens miljöarbete i stort. Planen bygger på alla medlemmars ansvar för avfallshanteringen och att instruktionerna följs.

Här är en lista på det som räknas som farligt avfall och som alltid ska lämnas i kärlen vid miljöstationen:

• Spillolja
  • Olje- och bränslefilter
  • Färg, lösningsmedel, färgburkar, penslar mm
  • Glykolrester
  • Ljuskällor (lampor, lysrör)
  • Småbatterier
  • Startbatterier

Ingenting får ställas utanför kärlen. Allt annat avfall tar varje medlem själv hand om, dvs även hushållsavfall från båten.

Förbättringar inför kommande säsong:
  • Miljöstationen ses över, bland annat bättre väderskydd av kärlen.
  • Samtliga lock på dagvattenbrunnar på hamnplan kommer att målas med varselfärg för synlighet vid tex oljespill.
Instruktion i händelse av oljespill:
  • Vid upptäckt av oljespill i hamnen ska Räddningstjänsten genast kontaktas, tel 010-4714400. Även områdesansvarig ska kontaktas.
  • Vid upptäckt av oljespill vid hydraulkranen finns Absol för oljesanering i kranboden som är öppen när kranen används.
  • Vid upptäckt av oljespill på hamnplan finns Absol för oljesanering i ”akutväska” i toalett- utrymmet i anslutning till hjärtstartaren.
  • Bättre instruktion för tömning av toatank vid hamnens anläggning som finns ytterst på brygga A.

Olof Stenlund, miljösamordnare
2024-01-27